Η συμφωνία των G20 για την ενέργεια και το κλίμα

Μια ισχυρή οικονομία και ένας υγιής πλανήτης αλληλοενισχύονται. Αναγνωρίζουμε τις ευκαιρίες για καινοτομία, αειφόρο ανάπτυξη, ανταγωνιστικότητα και δημιουργία θέσεων εργασίας για αυξημένες επενδύσεις σε βιώσιμες πηγές ενέργειας και τεχνολογίες και υποδομές καθαρής ενέργειας.

Παραμένουμε συλλογικά δεσμευμένοι να μετριάσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μέσω, μεταξύ άλλων, αυξημένης καινοτομίας για αειφόρες και καθαρές πηγές ενέργειας – ενεργειακής απόδοσης και να εργαστούμε για τη δημιουργία συστημάτων χαμηλών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

greenhouse_effect 2

Προκειμένου να διευκολυνθούν οι ισορροπημένες και οικονομικά βιώσιμες μακροπρόθεσμες στρατηγικές, προκειμένου να μετατραπούν και να ενισχυθούν οι οικονομίες και τα ενεργειακά μας συστήματα σύμφωνα με την Ατζέντα για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του 2030, τα μέλη της ομάδας των 20 θα συνεργαστούν στενά.

Υπενθυμίζοντας τις αρχές της G20 για την ενεργειακή συνεργασία, θεωρούμε την ενεργειακή ασφάλεια ως μία από τις κατευθυντήριες αρχές για τη μετατροπή των ενεργειακών μας συστημάτων και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σε ανοιχτές, ευέλικτες και διαφανείς αγορές για ενεργειακά προϊόντα και τεχνολογίες.

Χαιρετίζουμε τη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη, την εγκατάσταση και την εμπορευματοποίηση τεχνολογιών βιώσιμης και καθαρής ενέργειας και τη χρηματοδότηση από πολυμερείς Τράπεζες Ανάπτυξης για την προώθηση της καθολικής πρόσβασης σε προσιτή, αξιόπιστη, βιώσιμη και καθαρή ενέργεια.

Σημειώνουμε ότι υπάρχουν διαφορές στους ορισμούς των χωρών της ομάδας G20 για τον όρο «αντιβιοτικά» και εννοούμε τα αντιβιοτικά που έχουν αντίκτυπο στην ανθρώπινη υγεία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των αντιμικροβιακών ουσιών που είναι κρίσιμης σημασίας για την ιατρική, όπως ορίζεται από την ΠΟΥ.

Σημειώνουμε την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής να αποχωρήσουν από τη συμφωνία του Παρισιού. Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ανακοίνωσαν ότι θα σταματήσουν αμέσως την εφαρμογή της σημερινής εθνικά καθορισμένης συνεισφοράς τους και επιβεβαίωσαν την ισχυρή δέσμευσή τους σε μια προσέγγιση που μειώνει τις εκπομπές, υποστηρίζοντας παράλληλα την οικονομική ανάπτυξη και βελτιώνοντας τις ανάγκες ενεργειακής ασφάλειας.

climate change 3

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δηλώνουν ότι θα προσπαθήσουν να συνεργαστούν στενά με άλλες χώρες, να τις βοηθήσουν να έχουν πρόσβαση και να χρησιμοποιούν τα ορυκτά καύσιμα πιο καθαρά και αποτελεσματικά και να συμβάλουν στην ανάπτυξη ανανεώσιμων και άλλων καθαρών πηγών ενέργειας, δεδομένης της σημασίας της ενεργειακής πρόσβασης και ασφάλειας στις εθνικά καθορισμένες συνεισφορές τους.

Οι ηγέτες των άλλων μελών της G20 δηλώνουν ότι η συμφωνία του Παρισιού είναι αμετάκλητη. Επαναλαμβάνουμε τη σημασία της εκπλήρωσης της δέσμευσης των ανεπτυγμένων χωρών από την UNFCCC για την παροχή μέσων υλοποίησης που περιλαμβάνουν χρηματοδοτικούς πόρους για την παροχή βοήθειας στις αναπτυσσόμενες χώρες όσον αφορά τόσο τις δράσεις μετριασμού, όσο και προσαρμογής σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Παρισιού και τις επισημάνσεις της έκθεσης του ΟΟΣΑ «Επένδυση στο Κλίμα».

Επαναβεβαιώνουμε την ισχυρή δέσμευσή μας για τη συμφωνία του Παρισιού, η οποία κινείται γρήγορα προς την πλήρη εφαρμογή της, σύμφωνα με την αρχή των κοινών αλλά διαφοροποιημένων ευθυνών και των αντίστοιχων δυνατοτήτων, υπό το πρίσμα των διαφορετικών εθνικών συνθηκών και προς το σκοπό αυτό, συμφωνούμε με το κλίμα G20 του Αμβούργου και του ενεργειακού σχεδίου για την ανάπτυξη όπως ορίζεται στο σχετικό παράρτημα.

G20 Leaders ́ Declaration. Shaping an interconnected world. Hamburg, 7/8 July 2017. Sharing the Benefits of Globalisation.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s