Η πολιτική των G20 για τη μετανάστευση

Ο κόσμος αντιμετωπίζει ιστορικά επίπεδα μετανάστευσης και καταναγκαστικής μετακίνησης. Ενώ η μετανάστευση επηρεάζεται από πολλές πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις, οι κύριοι παράγοντες της αναγκαστικής μετακίνησης περιλαμβάνουν συγκρούσεις, φυσικές καταστροφές καθώς και παραβιάσεις και καταχρήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.  

Οι τάσεις της μετανάστευσης και της αναγκαστικής μετακίνησης έχουν μεγάλη σημασία για τις χώρες προέλευσης, διέλευσης και προορισμού. Τα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη και οι δυνατότητες ασφαλούς και τακτικής μετανάστευσης μπορεί να είναι σημαντικά.

μετανάστες 2

Η αναγκαστική μετακίνηση και η παράτυπη μετανάστευση σε μεγάλες μετακινήσεις, από την άλλη πλευρά, παρουσιάζουν συχνά περίπλοκες προκλήσεις. Υποστηρίζουμε εκείνες τις χώρες που επιλέγουν να αναπτύξουν οδούς μετανάστευσης, υπογραμμίζουν τη σημασία της εθνικής ολοκλήρωσης και υποστηρίζουν τις πρακτικές πολιτικές των G20 για την εύλογη και αποτελεσματική ένταξη στην αγορά εργασίας των τακτικών μεταναστών και των αναγνωρισμένων προσφύγων.  

Τονίζουμε το κυριαρχικό δικαίωμα των κρατών να διαχειρίζονται και να ελέγχουν τα σύνορά τους και να θεσπίζουν πολιτικές για τα εθνικά τους συμφέροντα και την εθνική ασφάλεια, καθώς και τη σημασία του επαναπατρισμού και της επανένταξης των μεταναστών που δεν είναι επιλέξιμοι να παραμείνουν ασφαλείς και ανθρώπινοι.

Δεσμευόμαστε να καταπολεμήσουμε το λαθρεμπόριο μεταναστών και την εμπορία ανθρώπων και είμαστε αποφασισμένοι να αναλάβουμε δράση κατά των λαθρεμπόρων και των διακινητών.

Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τις βαθύτερες αιτίες μετατόπισης. Ζητούμε συντονισμένες παγκόσμιες προσπάθειες και κοινές δράσεις, ιδίως όσον αφορά τις χώρες και τις κοινότητες που υπόκεινται σε υψηλές κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές πιέσεις, τόσο έκτακτες, όσο και μακροπρόθεσμες. 

Για το σκοπό αυτό, αναγνωρίζουμε τη σημασία της σύναψης εταιρικών σχέσεων με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης. Θα προωθήσουμε τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη στις χώρες αυτές. Δεσμευόμαστε να αντιμετωπίσουμε τις ιδιαίτερες ανάγκες των προσφύγων και των μεταναστών, ιδίως κοντά στην περιοχή προέλευσής τους και, κατά περίπτωση, να τους επιτρέψουμε να επιστρέψουν στην πατρίδα τους με ασφάλεια.

Ταυτόχρονα, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στις ευάλωτες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών που διατρέχουν κίνδυνο και των παιδιών, ιδιαίτερα των ασυνόδευτων και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των ατόμων, ανεξάρτητα από το καθεστώς τους.  

Ζητούμε τη βελτίωση της διακυβέρνησης σε σχέση με τη μετανάστευση και την παροχή ολοκληρωμένων απαντήσεων στον εκτοπισμό και αναγνωρίζουμε την ανάγκη να αναπτυχθούν ανάλογα τα εργαλεία και οι θεσμικές δομές.  Ως εκ τούτου, προσβλέπουμε στο αποτέλεσμα της διαδικασίας των Ηνωμένων Εθνών για την Παγκόσμια Συμφωνία για τους Πρόσφυγες και για την ασφαλή μετανάστευση, που προβλέπεται να εγκριθεί το 2018.  

Τονίζουμε την ανάγκη παρακολούθησης των μετακινήσεων και της μετανάστευσης σε παγκόσμιο επίπεδο. Για το σκοπό αυτό, ζητάμε από τον ΟΟΣΑ, σε συνεργασία με τη ΔΟΕ, τον ΔΟΜ και την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, να μας ενημερώνουν ετησίως για τις τάσεις και τις διαφαινόμενες πολιτικές προκλήσεις.

 G20 Leaders ́ Declaration. Shaping an interconnected world. Hamburg, 7/8 July 2017. Sharing the Benefits of Globalisation.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s