Η απόφαση των G20 για το εμπόριο και τις επενδύσεις

εμπόριο1

Το διεθνές εμπόριο και οι επενδύσεις αποτελούν σημαντικούς μοχλούς ανάπτυξης, παραγωγικότητας, καινοτομίας, δημιουργίας θέσεων απασχόλησης και ανάπτυξης. Θα διατηρήσουμε τις αγορές ανοιχτές επισημαίνοντας τη σημασία των αμοιβαίων και αμοιβαία επωφελών εμπορικών και επενδυτικών πλαισίων και της αρχής της μη διάκρισης και συνεχίσουμε να καταπολεμούμε τον προστατευτισμό, συμπεριλαμβανομένων όλων των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, και να αναγνωρίσουμε τον ρόλο των νόμιμων μέσων εμπορικής άμυνας από την άποψη αυτή.

Θα προσπαθήσουμε να διασφαλίσουμε ίσους όρους ανταγωνισμού, ιδίως προωθώντας ένα ευνοϊκό περιβάλλον για το εμπόριο και τις επενδύσεις στον τομέα αυτό. Επιβεβαιώνουμε επίσης τη σημασία της διαφάνειας για προβλέψιμες και αμοιβαία επωφελείς εμπορικές σχέσεις. Για το σκοπό αυτό, εκτιμούμε τις δραστηριότητες παρακολούθησης από τον ΠΟΕ, την UNCTAD και τον ΟΟΣΑ στο πλαίσιο των υφιστάμενων εντολών τους.  

Δεσμευόμαστε να ενισχύσουμε περαιτέρω τη συνεργασία G20 για το εμπόριο και τις επενδύσεις. Καλούμε τον Όμιλο του ΟΟΣΑ, τον ΠΟΕ, τον όμιλο της Παγκόσμιας Τράπεζας και το ΔΝΤ να συνεχίσουν τις εργασίες τους για να κατανοήσουν καλύτερα τις επιπτώσεις των συναλλαγών και να υποβάλουν έκθεση στους ηγέτες των G20 το 2018. Αναγνωρίζουμε ότι τα οφέλη του διεθνούς εμπορίου και των επενδύσεων δεν έχουν μοιραστεί δίκαια. Πρέπει να επιτρέψουμε καλύτερα στους λαούς μας να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες και τα οφέλη της οικονομικής παγκοσμιοποίησης.

Συμφωνούμε να ανταλλάξουμε εμπειρίες σχετικά με τον μετριασμό του κόστους προσαρμογής της ελευθέρωσης του εμπορίου και των επενδύσεων και της τεχνολογικής αλλαγής καθώς και σχετικά με τις κατάλληλες εσωτερικές πολιτικές, καθώς και την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας προς μια συνεκτική και βιώσιμη παγκόσμια ανάπτυξη. Υπογραμμίζουμε τον κρίσιμο ρόλο του διεθνούς εμπορικού συστήματος βάσει κανόνων.

Σημειώνουμε τη σημασία των ανοικτών, διαφανών και συνεκτικών συμφωνιών μεταξύ των διμερών, περιφερειακών και πολυμερών συμφωνιών και δεσμευόμαστε να εργαστούμε για να συμπληρώσουμε τις πολυμερείς εμπορικές συμφωνίες.  Χαιρετίζουμε την έναρξη ισχύος της Συμφωνίας Διευκόλυνσης Εμπορίου του ΠΟΕ και ζητούμε την πλήρη εφαρμογή της, συμπεριλαμβανομένης της τεχνικής βοήθειας προς τις αναπτυσσόμενες χώρες.  

Δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε με όλα τα μέλη του ΠΟΕ για να βελτιωθεί περαιτέρω η λειτουργία του ΠΟΕ. Θα συνεργαστούμε για να διασφαλίσουμε την αποτελεσματική και έγκαιρη επιβολή των εμπορικών κανόνων και δεσμεύσεων καθώς και για τη βελτίωση των λειτουργιών διαπραγμάτευσης, παρακολούθησης και επίλυσης διαφορών.  

Οι διεθνείς επενδύσεις μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς, της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης και της αειφόρου ανάπτυξης και απαιτούν ένα ανοικτό, διαφανές και ευνοϊκό περιβάλλον παγκόσμιας πολιτικής. Θα επιδιώξουμε να προσδιορίσουμε στρατηγικές για τη διευκόλυνση και τη διατήρηση των ξένων άμεσων επενδύσεων.

G20 Leaders ́ Declaration. Shaping an interconnected world. Hamburg, 7/8 July 2017. Sharing the Benefits of Globalisation.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s