Η φιλελεύθερη άποψη για το ασφαλιστικό

Αν τη δεκαετία του ’90 είχε γίνει στα ασφαλιστικά ταμεία το νοικοκύρεμα που ήταν αναγκαίο, σήμερα δε θα είμαστε αναγκασμένοι να ψάχνουμε λύσεις για την επιβίωση του ασφαλιστικού συστήματος.

Βασική αιτία επιδείνωσης της κατάστασης, είναι η ραγδαία μείωση των απασχολούμενων στον παραγωγικό τομέα της οικονομίας, με συνέπεια τη μεγάλη μείωση των εισφορών.

Το 2008 λ.χ., το σύνολο των απασχολούμενων στον παραγωγικό τομέα της οικονομίας ήταν 3.741.000. Το 2013 είχαν περιοριστεί σε 2.758.000 και σήμερα είναι ακόμα λιγότεροι.

Συνεπώς, αν θέλουμε το καράβι να μην χτυπήσει στα βράχια, προέχει η αλλαγή πορείας. Αλλαγή πορείας σημαίνει δημιουργία συνθηκών συμβατών και φιλικών με την γρήγορη ανάπτυξη.

Ο υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κατρούγκαλος

Σήμερα – πριν από τις επερχόμενες μειώσεις – το 40% των συντάξεων είναι μικρότερες από 700 ευρώ το μήνα. Το ποσοστό των συνταξιούχων που λαμβάνουν σύνταξη μεγαλύτερη από 1.500 ευρώ το μήνα, είναι περίπου 12%.

Σύμφωνα λοιπόν με την κοινή λογική, αν καθιερώναμε μία εθνική σύνταξη ίδια για όλους (ασχέτως εάν κάποιος έχει ένσημα, όπως πχ. οι νοικοκυρές) στα 67, ύψους 700 ευρώ, η οποία θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από την γενική φορολογία, με παράλληλη κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών για σύνταξη (εργαζόμενου και εργοδότη) και με ταυτόχρονη κατάργηση όλων των δημοσίων ταμείων συντάξεων, τότε:

1. Δημιουργούνται σοβαρά κίνητρα για την ανάπτυξη της οικονομίας λόγω της μεγάλης αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων και της απότομης αύξησης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, από την κατάργηση των συνταξιοδοτικών εισφορών που επιβαρύνουν την εργασία.

2. Δημιουργούνται προϋποθέσεις αύξησης της απασχόλησης.

3. Περιορίζεται σημαντικά το κίνητρο της μαύρης εργασίας.

4. Δημιουργούνται προϋποθέσεις μείωσης των τιμών βασικών καταναλωτικών αγαθών.

5. Το δημόσιο ταμείο εξοικονομεί σημαντικούς πόρους σε βάθος χρόνου.

6. Δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη ιδιωτικού ασφαλιστικού πυλώνα – προαιρετικού κεφαλαιοποιητικού συστήματος – δεδομένου ότι αν κάποιος θέλει μεγαλύτερη σύνταξη, θα μπορεί με τα χρήματα που θα παίρνει επιπλέον (λόγω της κατάργησης των εισφορών των εργαζομένων) να κάνει ένα επιπλέον συνταξιοδοτικό πρόγραμμα, σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρία της επιλογής του.

Αυτή η ακραία φιλελεύθερη άποψη που μόλις διαβάσατε, έχει διατυπωθεί αρκετές φορές στο πρόσφατο παρελθόν, από τον κ. Στέφανο Μάνο.

Υ.Γ. Το έτος συνταξιοδότησης και το ύψος της εθνικής σύνταξης, προφανώς και θα προκύψουν μετά από επικαιροποίηση σχετικής τεχνικοοικονομικής μελέτης και φυσικά δύναται να προσαρμόζονται, ανάλογα με την αυξομείωση του ΑΕΠ.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s