Από τη φασιστική δημοκρατία στη πολιτική αναγέννηση

Τα πολιτικά κόμματα έχουν κοινωνική σπονδυλική στήλη, όταν η παράταξη στέκεται πάνω από τα πρόσωπα που κατά περιόδους βρίσκονται να υπηρετούν σε θέσεις ευθύνης.

Αν και υπήρξαν προσωπικότητες με εξαιρετικές ικανότητες, στα αστικά κόμματα της μεταπολίτευσης παρατηρήθηκαν πολλές περιπτώσεις ατόμων που κλήθηκαν να υπηρετήσουν ένα δεδομένο σύνολο αξιών και αρχών και που δεν ανταποκρίθηκαν αναλόγως, κλονίζοντας ανεπανόρθωτα την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος στο πολιτικό σύστημα.

Η λογική ότι τα κόμματα πρέπει να διοικούνται με βάση προσωπικά δίκτυα επιρροής, η ανάμιξη των οικογενειακών πολιτικών σχέσεων με ιδιοτελή συμφέροντα και η συνύπαρξη αυτών των παράλληλων δομών μέσα στα κομματικά όργανα, διαστρέβλωσαν καταστατικές αρχές και αξίες, υπονόμευσαν την εσωκομματική δημοκρατία και έθεσαν σταδιακά σε κίνδυνο, την ίδια τη προοπτική του πολιτεύματος.

59960-vdavΜοιραία, η αγανάκτηση και η οργή της κοινής γνώμης, οδήγησε στην εξουσία ένα πολιτικά ασπόνδυλο συνονθύλευμα, καρικατούρα της ’’Ριζοσπαστικής Αριστεροδεξιάς’’.

Ο διασυρμός της κοινής λογικής, επετεύχθη με έναν αυτοηδονιζόμενο γεμάτο ρητορεύματα πολιτικό λόγο, που άνθισε κυρίως στη περίοδο της πολιτικής ηγεμονίας της γαλαζοπράσινης τσογλαναρίας και που πολύ γρήγορα η σκληρή πραγματικότητα φανέρωσε την ουσιαστική του ταύτιση, με τη διαχειριστική λογική της ένταξης των δομών της εξουσίας, στο πελατειακό κατεστημένο της κομματοκρατίας.

Το ζητούμενο όμως της εξόδου από την κρίση παραμένει και είναι αναμφίβολα συνάρτηση τολμηρών παρεμβάσεων, σε όλους τους τομείς του σύγχρονου βίου.

Η εξυγίανση του πολιτικού συστήματος και ο επανακαθορισμός αξιακών κατευθύνσεων γύρω από τις οποίες μπορεί να οργανωθεί η κοινωνία προκειμένου να ευημερήσει, προϋποθέτει δραστικές μεταβολές στους θεσμούς και στις δομές του κρατικού μηχανισμού, ώστε να εξυπηρετηθούν οι κοινωνικές ανάγκες και να βελτιωθεί το συνολικό επίπεδο ζωής των πολιτών.

Η συγκυρία είναι τέτοια, που ο στόχος αυτός είναι απίθανο να επιτευχθεί χωρίς τη συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων σε μια υπηρεσιακή κυβέρνηση, με πρόσωπα ευρύτερης αποδοχής, η οποία σε συμφωνία με τους εταίρους θα τολμήσει να προχωρήσει στην εφαρμογή των απαραίτητων θεσμικών παρεμβάσεων, ώστε το πλαίσιο που διέπει τη σχέση οικονομίας και κοινωνίας να αναδιατυπωθεί, προς όφελος του πολίτη και της δημοκρατίας.

Στο μεσοδιάστημα, τα πολιτικά κόμματα θα έχουν το χρόνο να αναδιοργανωθούν, να εκσυγχρονιστούν, να αποκτήσουν βιώσιμα οικονομικά και δημοκρατικές δομές, ώστε με φρέσκα πρόσωπα και ανανεωμένο πολιτικό λόγο, απαλλαγμένα από τα βαρίδια της μεταπολίτευσης, να μπορέσουν να απευθυνθούν εκ’ νέου στους πολίτες με αξιοπιστία και επάρκεια.

φ.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s