Η Ευρώπη οφείλει να σέβεται τους μουσουλμάνους

Παραδόξως, παρότι η Κωνσταντινούπολη απέχει μόνο 595 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη, ελάχιστοι Έλληνες γνωρίζουν πως λίγα χρόνια νωρίτερα, η ισλαμική επιστήμη υπερίσχυε δραματικά της αντίστοιχης των Ευρωπαίων.

Κανείς σχεδόν δε γνωρίζει ότι το μαυριτανικό Χαλιφάτο της Κόρδοβας που δημιουργήθηκε στα μέσα του 8ου αιώνα, αποτελούσε για πολύ καιρό εξαίρετο πνευματικό κέντρο, στο οποίο η Ευρώπη οφείλει σημαντικές γνώσεις και αντιλήψεις σε όλες σχεδόν τις επιστήμες, συμπεριλαμβανομένης της φιλοσοφίας και της θεολογίας.

Άραβες ήταν οι λόγιοι στην Κόρδοβα, που από κοινού με τους Χριστιανούς και τους Εβραίους, διέδωσαν στην Ευρώπη του Μεσαίωνα τα συγγράμματα και τη γνώση των κλασικών Ελλήνων συγγραφέων, αλλά και ορισμένα στοιχεία του τεχνικού πολιτισμού των Κινέζων.

Το ιατρικό εγχειρίδιο για παράδειγμα του Πέρση Αβικέννα, χρησίμευσε στη διάρκεια του Μεσαίωνα ως διδακτικό βιβλίο για τους γιατρούς της Ευρώπης, όπως αντίστοιχα και το ιατρικό έργο του Μαυριτανού Αβερρόη. Η πνευματική επαφή ανάμεσα στους Ευρωπαίους και τους Ισλαμιστές έλαβε τέλος κυρίως λόγω των Σταυροφοριών, αλλά και των εκστρατειών του Φερδινάνδου και της Ισαβέλλας εναντίον των μουσουλμάνων και των Εβραίων, στην Ισπανία.

Παρ’ όλο που ο σημερινός Ευρωπαϊκός πολιτισμός περιέχει πολύμορφες και έντονες ισλαμικές επιδράσεις, στη λαϊκή κοινή γνώμη των Ευρωπαίων υπάρχει μια έντονη συναισθηματική αποστροφή ενάντια στο Ισλάμ, τροφοδοτούμενη για αιώνες κυρίως από τις Εκκλησίες. Τόσο οι πιστοί του Ισλάμ, όσο και οι Χριστιανοί από την άλλη πλευρά, δεν ακούν ποτέ από τους κληρικούς και από τους δασκάλους τους, ένα θετικό λόγο για αλλόθρησκους γείτονές τους.

Πόσοι αλήθεια γνωρίζουν ότι οι τρεις θρησκείες του Αβραάμ, η Ιουδαϊκή, η Χριστιανική και η Ισλαμική, έχουν όλες την ίδια ιστορική ρίζα και ότι προσεύχονται και οι τρεις στον ένα θεό; Ότι τα τρία βιβλία, δηλαδή η Πεντάτευχος, η Καινή Διαθήκη και το Κοράνι, έχουν ιστορική, θρησκευτική και πνευματική σχέση, ότι διδάσκουν κοινούς ηθικούς βασικούς κανόνες και βασικές αρχές; Και επίσης, πόσοι άραγε γνωρίζουν, ότι κοινός τόπος των πιστών και των τριών θρησκειών, είναι η παραβίαση με χίλιους τρόπους των βασικών κανόνων τους;

Οι περισσότεροι από εμάς, επηρεασμένοι από τη θρησκευτική προπαγάνδα, αδυνατούμε να κατανοήσουμε πόσο κοντά ζούμε πλέον με τους Άραβες, καθώς τα σύγχρονα συγκοινωνιακά μέσα συρρικνώνουν τις αποστάσεις διαρκώς. Μήπως είναι καιρός να μάθουν και οι δύο πλευρές να αποδέχονται οι μεν τους δε ως γείτονες;

ankara4Η καλή γειτνίαση με το Ισλάμ είναι μια από τις προϋποθέσεις για την αυτοκυριαρχία της Ευρώπης. Η τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε στις 10 Οκτωβρίου στην Άγκυρα, δείχνει πως ακόμα και η ειρήνη στη γηραιά ήπειρο, εξαρτάται από τη σχέση της Ευρώπης με την Τουρκία.

Στα μάτια των Αμερικανών πολιτικών, η Τουρκία παραμένει ένας σημαντικός πυλώνας στη στρατηγική τους, που αφορά στην κυριαρχία στη Μέση Ανατολή, απέναντι στη Ρωσία και την Ευρώπη. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο η Ουάσιγκτον πιέζει χρόνια τώρα, για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Σύμφωνα με της σημερινές προβλέψεις, στα τέλη του αιώνα που διανύουμε και εφόσον δεν προκύψει κάποια αναπάντεχη γενική καταστροφή, ο πληθυσμός της Τουρκίας αναμένεται να αυξηθεί τόσο, ώστε να εξισωθεί με τον πληθυσμό της Γερμανίας και της Γαλλίας μαζί. Συνεπώς όσοι επιθυμούν την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. και ξέχωρα από τις βασικές πολιτισμικές μας διαφορές, ας έχουν κατά νου αυτή τη λεπτομέρεια.

Συνάμα, κανείς δεν πρέπει να ξεχνά πως η Τουρκία βρίσκεται σε διαμάχη με την Ελλάδα εδώ και αιώνες και αυτό όχι μόνο για το θέμα της Κύπρου. Άλλωστε, η εμπλοκή της Τουρκίας στον εμφύλιο της Συρίας, δείχνει πως έμμεσα ή άμεσα, η συμμετοχή της σε κάθε μελλοντική σύρραξη στη Μέση Ανατολή είναι αναπόφευκτη κι αυτό διότι σε αυτή τη περιοχή έχει δικά της συμφέροντα όσον αφορά την ασφάλεια.

Το πρόβλημα λ.χ. των συνολικά 20 εκατομμυρίων Κούρδων, στους οποίους οι νικήτριες δυνάμεις του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου δεν έδωσαν δικό τους κράτος κατά το διαμελισμό της παλιάς οσμανικής αυτοκρατορίας, δεν βαρύνει μόνο την Τουρκία, αλλά και το Ιράκ, τη Συρία, το Λίβανο και το Ιράν.
Η από αιώνες έχθρα που υπάρχει ανάμεσα στους Τούρκους και τους Ρώσους, μπορεί να αναβιώσει ανά πάσα στιγμή, ειδικά αν προκύψει σύγκρουση συμφερόντων εξαιτίας του πετρελαίου και των αγωγών στη κεντρική Ασία.

Αν συμπεριληφθεί η Τουρκία στην Ε.Ε., δεδομένου ότι έχει κοινά σύνορα με τη Συρία, το Ιράκ, το Ιράν και την Αρμενία, πόσο εύκολο είναι να αποκτήσουν στο μέλλον τα Ευρωπαϊκά κράτη κοινή εξωτερική πολιτική;

Παραμένει γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανακήρυξε πρόσφατα επίσημα την Τουρκία υποψήφια προς ένταξη χώρα. Αφετηρία αυτού του γεγονότος αποτελεί η διπλωματική πίεση των Η.Π.Α. Πρακτικά όμως αυτό που χρειάζεται τόσο η Τουρκία, όσο και η Ε.Ε., δεν είναι η πλήρης ενσωμάτωση, αλλά μια ευρύτερη συμφωνία για σύνδεση, συνεργασία, και αμοιβαία τελωνιακή ελευθερία.

Η Ε.Ε. οφείλει να σέβεται τη θρησκευτική και πολιτισμική ταυτότητα των μουσουλμάνων γειτόνων μας, εφόσον φυσικά επιθυμεί να διατηρήσει μακροπρόθεσμα, την δική της κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s