Η παγκόσμια οικονομία αγκαλιά με την αστάθεια

Στην Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, παρατηρήθηκε το Σεπτέμβριο η ταχύτερη επιδείνωση των λειτουργικών συνθηκών από το Μάρτιο του 2009. Αυτό καταγράφει ο δείκτης Caixin που αναφέρεται στη γενική μεταποίηση. Το σύνολο της παραγωγής μειώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών ετών, γεγονός που οφείλεται κυρίως στη ραγδαία πτώση των νέων εξαγωγών.

Γελεν xPM6tP6nPLfmkHUQ761VF.jpg.pagespeed.ic.ifAPBZBQfgΗ ναυτιλιακή βιομηχανία έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την κατάρρευση των τιμών των εμπορευμάτων, με την αγορά να βρίσκεται τώρα κοντά σε χαμηλό εξαετίας και τους ναύλους για τα μεγάλα πλοία που μεταφέρουν σιδηρομετάλλευμα και άνθρακα, μόλις και μετά βίας να καλύπτουν τα λειτουργικά κόστη. Μετά την Ιαπωνική εταιρεία Daiichi Chuo Kisen Kaisha, η οποία και υπέβαλε αίτηση για προστασία από τους πιστωτές της, οι αναλυτές προειδοποιούν για νέα «κανόνια», αν η πτωτική πορεία στην αγορά των εμπορευμάτων συνεχίσει να υφίσταται.

Οι αναδυόμενες αγορές (Τουρκία, Χιλή, Βραζιλία) έρχονται και πάλι στο προσκήνιο, μετά και την προειδοποίηση του ΔΝΤ ότι πιθανή αύξηση στα παγκόσμια επιτόκια, θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες εταιρικές αθετήσεις υποχρεώσεων, λόγω της έκτασης του υπερδανεισμού την τελευταία δεκαετία. Να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση της 17ης Σεπτεμβρίου 2015, η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, αποφάσισε την διατήρηση των αμερικανικών επιτοκίων σε μηδενικά επίπεδα.

Τέλος στην Ευρώπη, το σκάνδαλο της Volkswagen ή αλλιώς «Dieselgate για τους μυημένους, μπορεί να έχει αλυσιδωτές, αρνητικές επιπτώσεις, τόσο στην βιομηχανία, όσο και στην οικονομία. Το πρόβλημα προφανώς και δεν είναι μόνον γερμανικό, δεδομένου ότι έχει πληγεί σημαντικά η εμπιστοσύνη, με συνέπεια να κινδυνεύουν οι επενδύσεις σε ολόκληρη τη γηραιά ήπειρο.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s