ΠΑΣΟΚ: «Ενεργοποιήστε τους αποξενωμένους, αποξενώστε το κατεστημένο»

Το ΠΑΣΟΚ ήταν το μόνο κοινοβουλευτικό κόμμα που στις τελευταίες εκλογές συγκέντρωσε περισσότερους ψήφους, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο. Αυτό αυτόματα το καθιστά τον βασικό πόλο συσπείρωσης της κεντροαριστεράς. Μια προσεκτικότερη όμως ανάγνωση του εκλογικού αποτελέσματος, δείχνει πως σε απόλυτους αριθμούς ψήφων, δεν κατάφερε να υπερβεί το νούμερο που αθροιστικά είχαν πάρει μαζί το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ και το ΚΙΔΗΣΟ, τον Ιανουάριο.

baa92-fofi_gennimataΣυνεπώς, η ρήξη με το νεοφιλελεύθερο πολιτικό κατεστημένο, συνιστά και ρήξη με το εσωτερικό κομματικό κατεστημένο του ΠΑΣΟΚ.

Αν η κ. Γεννηματά επιθυμεί να γίνει ο φορέας μιας δημοκρατικής αλλαγής, τόσο ενδοκομματικής, όσο και πέρα από τα στενά πλαίσια του κοινοβουλευτικού γίγνεσθαι, πρέπει να αντιληφθεί την έντονη ταξικότητα της ψήφου στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Αναμφισβήτητα το ΠΑΣΟΚ έχει ακόμη ρίζες και ας μην φαίνονται, βαθιά μέσα στην κοινωνία. Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά, πως η επικράτηση του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του ’81, ήταν η μοναδική στιγμή στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της Ελλάδος, όπου το αποτέλεσμα βουλευτικών εκλογών οδήγησε στην αλλαγή του συσχετισμού δύναμης σε επίπεδο κοινωνίας.

Η καινούργια αρχηγός του ελληνικού σοσιαλιστικού κόμματος, οφείλει να αρχίσει να χρησιμοποιεί τα νεαρά στελέχη, λιγότερο για γραφειοκρατικά θελήματα και περισσότερο ως δεσμό με τη βάση, τους ψηφοφόρους και τις τοπικές οργανώσεις. Είναι σημαντικό η ηγεσία να αρχίσει να συναντιέται ξανά, τακτικά, με τα τοπικά στελέχη και τους πολίτες και να λαμβάνει περισσότερο υπόψη της, τις δικές τους προτάσεις.

Αλήθεια, πόσοι από τον ηγετικό πυρήνα του ΠΑΣΟΚ έχουν έρθει σε επαφή τελευταία, με κάποιον που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό; Πόσοι από τον ηγετικό πυρήνα του ΠΑΣΟΚ, γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις δυσκολίες επιβίωσης μιας μικροαστικής οικογένειας;

Η κ. Γεννηματά οφείλει να εκδημοκρατίσει το κόμμα της και στη συνέχεια να προχωρήσει πέρα από αυτό. Να βγει εκτός των ορίων του Κοινοβουλίου, να γίνει σύμμαχος ενός μαζικού κινήματος, με τη συμμετοχή της νεολαίας και των τοπικών οργανώσεων, που θα προωθήσουν δημοκρατικά αλλαγές του συστήματος, τόσο σε εθνικό, όσο και ευρωπαϊκό πεδίο.
Τα κοινωνικά και πολιτικά δεδομένα στο παγκόσμιο σκηνικό, βρίσκονται σε φάση μετασχηματισμού. Στις ΗΠΑ, ο αυτοαποκαλούμενος σοσιαλιστής Μπέρνι Σάντερς, προηγείται της Χίλαρι Κλίντον στις δημοσκοπήσεις στις πολιτείες «κλειδιά». Στη Βρετανία ο Τζέρεμι Κόρμπιν βρίσκεται πλέον στο τιμόνι του Εργατικού Κόμματος, αποσπώντας το 59% των ψήφων από τον πρώτο γύρο.

Η επιτυχία της κ. Γεννηματά στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα εξαρτηθεί από τις επιδόσεις της ως ηγέτης και τον βαθμό που οι υποστηρικτές της θα μπορέσουν να μεταδώσουν στην κοινωνία τον ενθουσιασμό τους. Το ρίσκο που πρέπει να πάρει είναι ξεκάθαρο. Αξίζει άραγε τον κόπο; Είναι προτιμότερο να ψηφίζεις για αυτό που θέλεις και να μην το παίρνεις ή να ψηφίζεις για αυτό που δεν θέλεις και να το παίρνεις;

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s