Οι λόγοι της στήριξης των Αμερικανών στο ΣΥΡΙΖΑ

Στην Ευρώπη, η απόφαση να ξεκινήσει η ποσοτική χαλάρωση ελήφθη τον περασμένο Ιανουάριο, ώστε να αποφευχθεί μία μακρά περίοδος πολύ χαμηλού πληθωρισμού. Οι αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ ελήφθησαν σε ένα περιβάλλον όπου οι οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης επιδεινώνονταν και όπου οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό έπεφταν δραματικά. Η απόφαση ήταν απαραίτητη από την οπτική της νομισματικής πολιτικής για ολόκληρη την Ευρωζώνη.

tilefwniki-epikoinwnia-ompama-tsipra_5.w_lΣτην Αμερική, παρότι έχουν περάσει επτά χρόνια από την πτώχευση της Lehman Brothers και παρόλο που η επεκτατική πολιτική Ομπάμα έθεσε τις βάσεις για την ανάκαμψη, η αμερικανική οικονομία δεν φαίνεται να απογειώνεται, γεγονός που αντανακλάται στην απόφαση της FED να αναβάλει εκ’ νέου την αύξηση του κόστους δανεισμού. Η απόφαση αυτή επηρεάζει τις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη, καθώς καθιστά πιο περίπλοκη τη νομισματική τόνωση της οικονομίας από την ΕΚΤ.

Για την Ελλάδα αυτό συνεπάγεται, πως το πρόγραμμα λιτότητας που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας πρέπει να εφαρμοστεί στο ακέραιο, διότι για να συμμετέχει το ΔΝΤ στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης, πρέπει το χρέος να είναι βιώσιμο.

Αυτός είναι ο λόγος που ο διεθνής οργανισμός απαιτεί την ψήφιση των περισσοτέρων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στην πρώτη αξιολόγηση, προτού τελικά συζητήσει σοβαρά την ελάφρυνση του χρέους. Εδώ να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα, έχει καταστήσει σαφές στον Έλληνα Πρωθυπουργό, πως η ελάφρυνσή του χρέους πρέπει να γίνει εντός της Ευρωζώνης.

Συνεπώς, μια λαϊκοεθνικιστική αντιπολίτευση θα αποτελούσε σημαντικό εμπόδιο στην εφαρμογή του προγράμματος, ειδικά τώρα που η οικονομία είναι ασθενέστερη , που οι τράπεζες πνίγονται στα “κόκκινα” δάνεια, και που οι όροι της βοήθειας είναι πολύ σκληρότεροι από ό,τι θα μπορούσε να έχει επιτύχει η Ελλάδα.
Υπό αυτό το πρίσμα, οι Αμερικανοί προτιμούν το ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία να εφαρμόζει το μνημόνιο, απ’ ότι στην αντιπολίτευση να ωρύεται για προδότες γερμονοτσολιάδες.

Ο στόχος είναι η Ελληνική κυβέρνηση να περάσει τα νομοσχέδια της πρώτης αξιολόγησης από το κοινοβούλιο, ώστε η ελάφρυνση του χρέους (σε δόσεις) να γίνει εγκαίρως, για να είναι σε θέση το ΔΝΤ να συνεχίσει να συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα διάσωσης.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s