ΝΔ: Το μανιφέστο Μητσοτάκη για την επόμενη μέρα

Κι ενώ η πασαρέλα υποψηφίων στα ΜΜΕ για την ηγεσία της Κεντροδεξιάς παράταξης συνεχίζεται, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με άρθρο του στην «Καθημερινή της Κυριακής», έδωσε το στίγμα για το πώς αντιλαμβάνεται το μέλλον της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και τις προτεραιότητες που πρέπει να έχει ως ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κόμμα.

Τον κ. Μητσοτάκη μπορεί κανείς να τον χαρακτηρίσει ως νεοφιλελεύθερο, αστό, λομπίστα, ίσως και διαπλεκόμενο. Δύσκολα όμως μπορείς να του προσάψεις ανακολουθία, αναξιοπιστία, ασάφεια. Τοποθετείται πάντοτε με θάρρος και ξεκάθαρα. Είναι από τα ελάχιστα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, που όποιον και να ρωτήσεις στο δρόμο, γνωρίζει εκ’ τον προτέρων ποιό ακριβώς είναι το ιδεολογικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούνται οι απόψεις του.

Το μόνο ίσως στέλεχος της ευρύτερης κεντροδεξιάς που τοποθετείται με την ίδια ευθύτητα και σαφήνεια, είναι η Μιράντα Ξαφά. Η τελευταία βέβαια, είναι λίγο δύσκολο να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, καθότι τυγχάνει αντιπρόεδρος της Δράσης και στις τελευταίες εκλογές συμπορεύτηκε με το Ποτάμι του κ. Θεοδωράκη.
Πέραν τούτου, το μανιφέστο του κ. Μητσοτάκη για τη νέα, Νέα Δημοκρατία, συμπυκνώνεται στο κείμενο που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας, μέσα από τις σελίδες της Καθημερινής:

kyriakos_mitsotakisΝέα Δημοκρατία – Από την αρχή

Ξέρετε ότι κάθε πολίτης μπορεί να συμμετάσχει στη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας της Νέας Δημοκρατίας ανεξάρτητα με το τι έχει ψηφίσει στο παρελθόν; Αυτή η ανοικτή διαδικασία εκλογής νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας από την κοινωνία αποτελεί μοναδική ευκαιρία ανανέωσης όχι μόνο του κόμματος, αλλά και του πολιτικού συστήματος της Ελλάδας, το οποίο βιώνει μια συνολική απαξίωση. Ένας στους δύο πολίτες δεν ψήφισε στις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου, παρά την κρισιμότητά τους. Ωστόσο, όλοι οι πολίτες μπορούν να διαμορφώσουν την καινούργια Νέα Δημοκρατία, έτσι ώστε να τους είναι ελκυστική. Η φυσιογνωμία της Νέας Δημοκρατίας είναι στα χέρια όλων των πολιτών που αποδέχονται τις βασικές της αξίες: Τον φιλοευρωπαϊσμό, τη μεγιστοποίηση της ατομικής ελευθερίας, την ατομική ευθύνη, την ισότητα των ευκαιριών, την επιδίωξη συνολικής ευημερίας.

Είναι πολύ βασικό να κατανοήσουμε ότι, παρότι το πρόβλημα της Ελλάδας είναι οικονομικό, μόνο μέσω της πολιτικής μπορεί να λυθεί. Η εξυγίανση του πολιτικού μας συστήματος είναι αναγκαία προϋπόθεση για την πολιτική επαναδραστηριοποίηση των πολιτών. Και ταυτόχρονα, μόνο μέσω της ευρείας και ουσιαστικής συμμετοχής των πολιτών στην πολιτική διαδικασία θα κατακτήσουμε το επίπεδο εκείνο της συλλογικής αυτογνωσίας που θα μας βγάλει από τη δίνη στην οποία έχουμε συλλογικά παγιδευτεί.

Τώρα είναι η ευκαιρία να τα επιδιώξουμε αυτά στη Νέα Δημοκρατία. Να ξανασκεφτούμε και να ξεκαθαρίσουμε τις αξιακές κατευθύνσεις, γύρω από τις οποίες μπορεί να οργανωθεί η κοινωνία μας προκειμένου να ευημερήσει. Να αποφασίσουμε ποια μορφή κράτους θέλουμε ώστε να υπηρετηθούν οι αξιακές μας κατευθύνσεις. Να βρούμε τον τρόπο που θα εξυπηρετηθούν ταυτόχρονα οι ανάγκες της οικονομικής ανάπτυξης και της αλληλεγγύης προς τα ασθενέστερα μέλη της κοινωνίας.

Για να τα πετύχουμε αυτά, πρέπει να τα πάρουμε όλα από την αρχή. Δίχως παρωπίδες και στεγανά. Δίχως προκαταλήψεις και αγκυλώσεις. Έχω οραματιστεί την κατεύθυνση προς την οποία πιστεύω ότι πρέπει να πορευτεί συνολικά η κοινωνία μας: λιγότερη κρατική παρέμβαση – περισσότερη κρατική διευκόλυνση, περισσότερη ελευθερία και ενδυνάμωση στο άτομο και στις κοινότητες να δημιουργήσουν (ο νέος επιχειρηματίας αλλά και η κοινωνία των πολιτών μιας γειτονιάς), αλλά και υπευθυνότητα από όλους. Τονίζω ιδιαίτερα το σημείο αυτό. Ελευθερία χωρίς υπευθυνότητα, ελευθερία χωρίς ευθύνη, μπορεί να καταλήξει σε λαθρεπιβατισμό και προσοδοθηρία. Ακριβώς αυτά που μας οδήγησαν σήμερα στο δυσάρεστο σημείο όπου βρισκόμαστε.

Αν καταφέρουμε να πορευτούμε προς αυτήν την κατεύθυνση συνειδητά και συλλογικά, θα έχουμε κάνει το αποφασιστικό βήμα προς μια Ελλάδα ανταγωνιστική και σύγχρονη, δημοκρατική και ευημερούσα. Αυτήν την πορεία θέλω να υπηρετήσει αποτελεσματικά η Νέα Δημοκρατία. Ωστόσο, χρειάζεται να αλλάξουμε, να ανανεώσουμε, να εκσυγχρονίσουμε τη Νέα Δημοκρατία και, μέσω της Νέας Δημοκρατίας, την Ελλάδα.

Η διαδικασία εκλογής προέδρου της Νέας Δημοκρατίας θα επαναφέρει στον δημόσιο διάλογο τις βασικές αξίες της παράταξης. Θα μιλήσουμε ουσιαστικά για ελευθερία, αξιοκρατία, δικαιοσύνη, ίσες ευκαιρίες. Θα επαναπροσδιορίσουμε τι σημαίνει σήμερα να είναι κάποιος πατριώτης. Θα καθορίσουμε τη σημασία της ατομικής ευθύνης κάθε πολίτη, που δεν θα πρέπει να τη μετακυλύουμε στο κράτος. Στην ιδεολογική ηγεμονία του ιδεοληπτικού λαϊκισμού θα αντιπαραθέσουμε τον φιλελεύθερο πραγματισμό.

Χρειαζόμαστε ένα κόμμα που θα παράγει εφαρμοσμένη πολιτική. Θα προτείνει πρακτικές και εφαρμόσιμες λύσεις σε πραγματικά προβλήματα. Που δεν θα διστάζει να μιλήσει για «ισοδύναμα μέτρα» φοβούμενο ότι έτσι θα αποξενώσει κάποια συντεχνία. Που θα ασχοληθεί περισσότερο με τη δημόσια ευημερία και λιγότερο με την παραγωγή ατομικού πλούτου.
Οι δικές μας ιδέες θα δώσουν πραγματικές ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους. Θα τους κάνουν συμμέτοχους στην κοινή προσπάθεια. Ωστόσο, για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε ένα κόμμα που δεν θα διοικείται από τον αρχηγό και την παρέα του πίσω από κλειστές πόρτες. Πρέπει να ανοίξουμε πόρτες και παράθυρα διάπλατα στη Νέα Δημοκρατία. Να αφήσουμε να μπει oξυγόνο.

Μπορούμε να ενδυναμώσουμε τη διαδραστική σχέση πολίτη – κόμματος. Η τεχνολογία μάς βοηθά πολύ να πετύχουμε τη στενή σύνδεση της βάσης με τα κέντρα λήψης αποφάσεων. Σε μια σύγχρονη Νέα Δημοκρατία θα αξιολογούνται όλοι. Ο πρόεδρος θα έχει θητεία. Η βάση θα έχει λόγο στις πολιτικές επιλογές, τις οποίες θα συνδιαμορφώνει. Ακόμη και την επιλογή των υποψηφίων βουλευτών με ανοικτές και διάφανες διαδικασίες, που θα διέπονται από κανόνες και αξιοκρατία.

Μόνον έτσι θα καταφέρει η Νέα Δημοκρατία να εκφράσει και πάλι τα δυναμικά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας. Τον επιχειρηματία, τον νέο αγρότη, αλλά και τον άξιο δημόσιο υπάλληλο, αυτόν που δεν φοβάται την αξιολόγηση. Μόνον έτσι θα μπορέσουμε να ξανακάνουμε τη Νέα Δημοκρατία κεντρικό διαμορφωτή των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα και φορέα συνολικής εξυγίανσης και ανανέωσης του απαξιωμένου πολιτικού μας συστήματος.

Γι’ αυτό θα ζητήσω από όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν στην ανοιχτή διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου. Θα ζητήσω από τους πολίτες να συμμετάσχουν ενεργά στον προεκλογικό διάλογο, ώστε να συνδιαμορφώσουμε μια καινούργια Νέα Δημοκρατία από την αρχή. Και μέσα από τη διαδικασία αυτή να ξανακάνουμε την πολιτική ελκυστική.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s