ΦΧΣ: Η συμβολή των τραπεζών στα δημόσια έσοδα

Από την 1η ΙΑΝ 2016 κι εφόσον βέβαια η χώρα μας παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή η επιβολή φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Εκτός από την Ελλάδα, οι χώρες που έχουν δεσμευθεί να τον ενεργοποιήσουν, είναι η Αυστρία, το Βέλγιο, η Εσθονία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Σλοβακία και η Ισπανία.

euroworking1Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι ο ΦΧΣ δεν αφορά την πραγματική οικονομία. Δεν αφορά δηλαδή τις καθημερινές χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες των πολιτών και των επιχειρήσεων (π.χ. δάνεια, πληρωμές, ασφαλίσεις, καταθέσεις κλπ.). Δεν θα εφαρμόζεται ούτε και στις παραδοσιακές επενδυτικές τραπεζικές δραστηριότητες στο πλαίσιο της άντλησης κεφαλαίων ή στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο πράξεων αναδιάρθρωσης. Απομονώνει επίσης τις δραστηριότητες αναχρηματοδότησης, τη νομισματική πολιτική και τη διαχείριση του δημόσιου χρέους. Συνεπώς, οι συναλλαγές με κεντρικές τράπεζες και την ΕΚΤ, με την Ευρωπαϊκή Διευκόλυνση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, και οι συναλλαγές με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαλλάσσονται από το φόρο.

Στόχος είναι να ενισχυθεί η ενιαία αγορά και να αποθαρρυνθούν οι ανεύθυνες χρηματιστηριακές συναλλαγές, εξασφαλίζοντας παράλληλα ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας συμβάλλει δίκαια και ουσιαστικά στα δημόσια έσοδα.

Το ύψος του ΦΧΣ θα κυμαίνεται ανάλογα με το επενδυτικό προϊόν από 0,01% (παράγωγα προϊόντα) έως 0,1% (μετοχές). Επιπρόσθετα, έχουν προβλεφθεί δίχτυα ασφαλείας για την αποφυγή της μετεγκατάστασης του χρηματοπιστωτικού τομέα, ενώ προϊόντα που έχουν εκδοθεί στα κράτη που μετέχουν στη ζώνη του ΦΧΣ θα φορολογούνται κατά τη διαπραγμάτευσή τους, ακόμη και αν οι διαπραγματευτές των μέσων αυτών δεν είναι εγκατεστημένοι στη ζώνη του ΦΧΣ.

Όταν και αν τελικά εφαρμοστεί, αναμένεται να αποφέρει έσοδα ύψους 30-35 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s